Tom Hanks är en Hollywoodskådespelare som har medverkat i många filmer. Hans filmer är älskade av publik världen över på grund av deras humor, kvickhet och dramatik.

Tom Hanks biografi

Han började sin skådespelarkarriär på scenen och vann en Emmy Award för sin roll som John Adams i miniserien “1776”. Några av hans senaste filmer inkluderar “Bridge of Spies”, med Mark Rylance i huvudrollen, som berättar historien om James Donovans liv som advokat under kalla kriget och “Sully”, som skildrar pilotkapten Chesley Sullenbergers framgångsrika nödlandning efter att US Airways Flight 1549 kolliderade med gäss strax efter start från LaGuardia Airport.

Tom Hanks mest kända roller finner vi kanske i filmer som Forrest Gump och Cast Away. Hanks medverkade nästan också i filmen “The Founder” (Från 2016) men tackade till sist nej till huvudrollen i den filmen. Den filmen handlar om hur den resande handelsmannen Ray Kroc och hur han fick McDonalds att växa från en restaurang till den dominerande fast-food kedjan som den är idag.

Featured image (omslagsbilden) för detta inlägg är taget av GemaLangdon1962 och används under en Creative Commons licens.

Det här inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Om du vill streama Tom Hanks filmer eller serier så har du kommit till helt rätt plats!

Lista på Tom Hanks filmer

Saving Private Ryan

Streamlänk #1  Streamlänk #2

Saving Private Ryan är en amerikansk krigsdramafilm från 1998 som utspelar sig under andra världskriget. Den följer den amerikanska arméns Rangers kapten John H. Miller och hans grupps sökande efter en fallskärmsjägare, James Francis Ryan, och deras efterföljande räddning av honom i efterdyningarna av D-dagen på Omaha Beach nära Saint-Laurent-sur-Mer i Frankrike den 6 juni 1944. Karaktärerna är baserade på verkliga amerikanska soldater från 2nd Ranger Battalion som deltog i Operation Overlord (den allierade invasionen av Normandie) 1944 under ledning av major Miller (numera kapten). Regisserad av Steven Spielberg och skriven av Robert Rodat, med ingen mindre än Tom Hanks i huvudrollen!

Forrest Gump

Forrest Gump är en mycket unik person. I filmen talar han om livet och den amerikanska historien på sitt eget sätt – genom att berätta historier från USA:s förflutna som ofta är relaterade till aktuella händelser eller situationer som inträffade runt omkring honom vid den tidpunkt då de inträffade. Filmen kom ut 1994 och vann hela 6 stycken Oscars! Enligt IMDB så har filmen även vunnit 50 andra filmutmärkelser och nominerats 75 gånger totalt. Inte konstigt att detta är en av Tom Hanks mest kända filmer alltså.

Streamlänk #1  Streamlänk #2

Cast away

Wilson! Wilson! Wilson! Man glömmer inte bort filmen Castaway i det första taget. I den här filmen så spelar Tom Hanks ingenjören Chuck Noland, en ingenjör som strandas på en öde ö som ensam överlevande efter hans flygplan kraschade i okänt område. Som sällskap så får han nöja sig med Wilson – en trasig volleyboll med glasögon i ansiktet – tills han hittar en annan överlevande (spelad av Helen Hunt). Det lustiga i den här filmen är de tydliga produktplaceringarna av b.la. UPS. Tydligen tillhandahöll transportföretaget flygplan och logistik åt filmen i utbyte åt att synas i filmen.

Streamlänk #1  Streamlänk #2

Da Vinci Koden

I filmen Da Vinci-koden (2006) ger sig Robert Langdon (spelad av Tom Hanks) och Sophie Neveu ut på en halsbrytande resa för att lösa ett spännande mordmysterium. De måste använda alla sina färdigheter som symbolforskare, kryptologer, historiker – men framför allt: kodknäckare!

Streamlänk #1  Streamlänk #2

Lista på Tom Hanks serier

Tom Hanks har utöver sin framgångsrika filmkarriär också varit aktiv när det kommer till att medverka i (och producera) TV-serier. Han är kanske mest känd för sitt kritikerrosade projekt Band of Brothers samt uppföljaren The Pacific.

Det ska tydligen vara ännu en uppföljare påväg från Tom Hanks som utspelar sig i Band of Brothers universumet. Uppföljaren blir en miniserie som heter Masters of the Air och som produceras av Playtone för Apple TV+