I Sverige görs många bra komediserier, och har så gjorts under flera år. På 80- och 90-talet anpassades serierna helt efter TV, ofta sitcoms med studiopublik där exemplet ”Svensson Svensson” blev en stor succé. Sedan början på 2000-talet ser de lite annorlunda ut och humorn har utvecklats för att passa i dagens samhälle.

Det riktigt massiva genombrottet på senare år för svenska komediserier tillskrivs ofta serien Solsidan av Felix Herngren. Från början skapades Solsidan för TV4, men blev snabbt en egen fristående serie som sedan ledde till en långfilm. Många klassiska citat kommer från Solsidan, det mest kända ”Tjenare Mannen” användes av Ove Sundberg (Henrik Dorsin).

Det här inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för TV4 Play.

Topplista: Populäraste svenska komediserierna att streama nu

Sjölyckan

Streama säsong 1 Streama säsong 2 Svensk komediserie som kretsar kring familjen Kling och deras privata skärgårdsparadis Sjölyckan Det här ...

Ack Värmland – Streama online här

Komediserien "Ack Värmland" utspelar sig i den värmländska småstaden Molkom. Här bor Anette (Mia Skäringer), hennes dotter Fanny och deras ...

Streama Enkelstöten Säsong 1 och 2 här

Jenny och Cecilia inser att deras drömmar om en ljus ålderdom är på väg att krossas. Jennys på grund av ...

Solsidan säsong 1-7 – Streama online här

Läs mer om serien Streama säsong 7 (streamlänk #1) Äntligen är Solsidan tillbaka med en ny säsong! I Solsidan säsong ...

Streama serier och filmer gratis med dessa fantastiska streamingerbjudanden.

C More Prova CMORE gratis i 2 veckor

hayu logoSe realityserier – prova på Hayu

sf kids play Prova SF Play kids gratis i 2 veckor

 Prova DPLAY gratis i 2 veckor

Igenkänningshumor på Svenska

Efter Solsidan har det dykt upp succéserier som ”Ack Värmland”, ”Finaste familjen” och ”Sjölyckan”. Många av dessa kan man se både på linjär-tv och via streamingtjänster som exempelvis TV4 Play. Genomgående för dessa komediserier är att de spelar på igenkänningshumor i många fall, ofta med dråpliga familjesituationer som skulle kunna inträffa för en vanlig ”Svensson”.

Ack Värmland handlar om en ensamstående medelålders kvinna (Mia Skäringer) som fick barn tidigt och i serien är dottern vuxen. Många roliga situationer uppstår då dottern och mamman blir gravida samtidigt. Papporna är två killar som dessutom är goda vänner med varandra. Även Finaste familjen med David Helenius och Sjölyckan med Henrik Schyffert är familjebaserade komediserier med mycket skratt och i en del fall hög igenkänning.

Streama svenska komediserier

Det är inte bara TV4 som varit kanalen för svenska komediserier under 2000-talet. Även kanal 5 har haft framgång med flera olika serier. Sommaren med släkten, där Peter Magnusson jobbar ihop med Christine Melzer igen efter succén med programmet Hey Baberiba. Peter Magnusson har med sin humor varit på de flesta svenska tv-kanalerna under 2000-talet, allt från ZTV via TV3 och TV4 och de sista åren har hans serier komediserier sänts på kanal 5.

En stor fördel med att man numera kan streama hela säsonger av svenska komediserier, är att utbudet och efterfrågan ökar hela tiden. De serier som förr visade ett avsnitt, en gång i veckan, kan numera ses fyra avsnitt på en kväll, istället för att se en långfilm. Förutom Netflix och de stora ”World Wide” streamingtjänsterna, så finns det fler ställen att streama från. Med TV4 Play och Discovery+ har man tillgång till de allra flesta svenska komediserierna, och kombinerat med SVT Play så täcker man i princip hela marknaden.