Observationslärande genom film 

En cineast, cine·ast [-as´t], är enligt Svenska Akademiens ordlista en person som speciellt intresserar sig för filmen som konstart och som är väl insatt i dess särskilda uttrycksmöjligheter. Termen som myntades på 60-talet härstammar från det franska ordet cinéaste, det vill säga “filmskapare, filmälskare” och används ofta i mer finkulturella sammanhang. Det går självfallet minst lika bra att referera till cineasten som filmtokig, filmfantast eller filmnörd. En sak är säker både när det gäller den sofistikerade cineasten som den chillade filmnörden – båda har vid tillfällen uppmanats av välmenande att sluta kolla film och istället ägna sig åt något vettigt. Att sitta ner och konsumera film anses nämligen av många som en för passiv syssla som inte leder till något vare sig utveckling eller kunnande. Vi vill utmana denna tes och lyfta tre exempel där du genom filmens värld faktiskt kan lära enbart genom att observera!

Pokerfilm

Observationslärande handlar om att observera andras beteenden, memorisera och sedan imitera. Metoden används inom akademin men även när man försöker lära dig något annat av valfri karaktär. Tillämpat på filmens värld kan den som vill bli duktig på det klassiska spelet poker, som ju kräver en hel del skicklighet och strategiskt tänkande, fokusera på filmer som behandlar pokervärlden och pokerspelare. Ett tips är klassiska storfilmen The Cincinnati Kid där vi får följa en rookie spelad av Steve McQueen som är säker på att han kommer skörda framgångar i Texas Hold’em. Han beslutar sig därför för att utmana den regerande mästaren i spelet vid namn Cincinnati Kid. Det som är bra med den här filmen är att de flesta scener skildrar vad som händer runt pokerbordet i samband med utdragna pokersittningar. Under filmens gång kan du därför observera allt från spelarnas ansiktsuttryck och uppförande såväl som skådespelarnas pokerhänder. För den som vill gräva djupare finns mängder information tillgänglig online på olika plattformar om pokerhänder på svenska. Det kan läsas som ett komplement till observationslärandet.

Fransk film

I en globaliserad värld där vi inte sällan lever, verkar och interagerar med andra länder och människor är det kanske inte så konstigt att förmågan att lära sig ett nytt språk hamnar högt på listan över saker gemene man gärna lär sig. Franska ingår i de mest populära språken och forskning pekar på att en grundförutsättning för att bli duktig på just franska är att ha en lite mer avvaktande inlyssnande personlighet och ett gott minne för ljudsekvenser. Vad passar då bättre än att kolla på fransk film där ju inlyssning av dialog är en lika vital del som att ta in scener visuellt. Filmvalet Amelie från Montmartre kan te sig något klyschig i sammanhanget men kan enligt vårt tycke ses om hur många gånger som helst trots att den har drygt 21 år på nacken. Filmen är en sagolik och fantasifylld skildring av Paris där charmiga området Montmartre står som kuliss. Filmen skildrar servitrisen Amelie som plötsligt får ett infall att förbättra livet för personerna som omger henne samtidigt som hon tar steg för att bryta sin egen ensamhets bojor. Filmen domineras av franskt tal och dialogerna är i allmänhet av vardaglig art vilket lämpar sig för den som vill vässa franskan. 

Dansfilm

Få filmer har samma ikonstatus som Dirty Dancing. Filmen som hade premiär 1987 med Patrick Swayze och Jennifer Grey håller, trots sin något pajiga natur, år efter år. Storyn kretsar kring Frances “Baby” Houseman som tillbringar en sommar på en idyllisk semesterort och som där blir introducerad för både dans och romantik och kärlek genom den karismatiska dansläraren Johnny Castle (spelad av Swayze). Filmen blev på sin tid en succé både hos tittare och kritikerkår och har i modern tid fått flera uppföljare som också kretsar kring dans. Den som vill bli bättre på att dansa bör observera just dansscenerna i filmen mycket noggrant. På dryg 1,5 timme lyckas nämligen detta verk skildra en rad olika danser som bland annat mambo, vals och foxtrot och ej att förglömma dirty dancing. Lärandet genom filmen kan i ett senare skede kompletteras av valfri kurs i den dans som mest fångat ditt intresse vid filmvisningen.