Är du intresserad av film och funderar på hur du egentligen skulle kunna omvandla detta intresse till ett arbete? Då är du inte ensam. Många funderar ofta och länge på hur de ska kunna omarbeta sitt intresse eller hobby till att bli ett konkret och faktiskt arbete. Det kan vara svårt till en början men det finns vägar att gå. Alla inom filmbranschen är inte skådespelare eller producenter. Utan bakom en filmproduktion finns det så många fler roller som är viktiga för att allting ska fungera.

Att titta på film och vara intresserad av film är en sak. Det kan vara ett intresse som man kan ägna otåliga timmar åt och konstant hitta nya intressanta aspekter av. Men att faktiskt ta detta intresse och skapa sig ett yrkesliv inom det kan vara lättare sagt än gjort. För hur går man tillväga om man vill jobba inom liv men är långt ifrån en skådespelare, regissör eller producent? Dessa klassiska roller som de allra flesta kanske främst förknippar med just filmskapande? Jo man hittar en utbildning som gör att man kan arbeta bakom kulisserna, och här finns det faktiskt en hel del.

Administratör, projektledare, sekreterare, filmare, ljudtekniker är bara några exempel på arbeten som det behövs också i en filmproduktion och som det faktiskt går att utbilda sig till och där med öka sina chanser för att få ett sådant jobb. En del av dessa utbildningar, som exempelvis administratörsutbildningen finns också som online utbildning. Det betyder att man kan gå utbildningen online med flexibla tider som gör det möjligt för en att samtidigt arbeta med annat och tjäna pengar vid sidan av sina studier. Vilket kan vara en fördel om man inte är beredd att släppa allt innan man är säker på att det kommer att fungera med jobb och intresse.

Skapa kontakter inom branschen

Förutom att gå en utbildning som gör att man faktiskt kan få ett jobb inom branschen, i bakgrunden av de stora filmproduktionerna så är det viktigt att om man verkligen vill få en fot in i branschen också skapa sig kontakter inom filmbranschen. För även om man utbildar sig till exempelvis administratör eller projektledare så kommer det vara en stor del andra människor med samma utbildning och samma mål – filmbranschen.

Så hur säkrar man sin plats? Jo, man hör av sig till människor som redan arbetar inom branschen och frågar om man exempelvis kan få komma och vara med som obetald praktikant eller annat. På så sätt skaffar man sig erfarenhet som andra inte har och värdefull tid med människor som arbetar i branschen och vet vad som är viktigt. Förutom det kan man också studera mer film-inriktade ämnen som filmvetenskap för att få ytterligare kunskap både i ämnet och i branschen. Men även om man gör allt detta, studerar och arbetar som praktikant så ska man komma ihåg att det är en tuff bransch som många vill in i. Saker och ting kan ta tid, men det gäller att inte ge upp utan hålla hoppet och modet uppe.