Blackjack är ett uppskattat spel hos spelare och det är ett spel som spelas med en eller flera kortlekar. Hur många kortlekar som spelas har inte betydelse för svårighetsgraden av spelet. Spelet spelas på ett bord där flera spelare kan spela, det går även bra att endast en spelare spelar. Du som spelare ska försöka vinna över dealern och du spelar alltså inte mot de andra spelarna.

Innan du börjar spela är det att rekommendera att du i alla fall har koll på de grundläggande reglerna för spelet. Läs vidare och få en bra bild av reglerna innan du satsar.

Grundläggande regler

När du är sugen att börja spela blackjack hos casino online bör du först lära dig de grundläggande reglerna för spelet 

Vad går spelet ut på?

I blackjack ska du få en högre summa av dina kort än vad dealerna har, dock får inte dina kort överstiga summan av 21. Varje runda får du ett val och de vanligaste valen är att antingen stanna och behålla korten som du har eller ta ett kort till. Du kan fortsätta och ta hur många kort som helst men om du kommer över summan 21 har du förlorat omgången. 

Du som spelare har alltid ett val men dealern har inte samma val utan vad som gäller för dealern bestäms av Blackjacks regler som bordet för just detta bord har. Själva grundregeln att du ska komma så nära 21 som möjligt men andra saker såsom när dealern måste ta ett kort eller stanna varierar beroende på vilken blackjack variant som du spelar. 

Kortens värde

I blackjack är alla de klädda korten värda 10 och esset har antingen värdet av 11 eller 1. Övriga kort 2 till 10 har sina faktiska värden. 

Spelet börjar

När du spelar en runda placerar du dina marker på bordet. Dina marker symboliserar pengar och kan vara av valfri storlek beroende på vad som tillåts på just det blackjack-bordet som du spelar vid. Det du väljer att satsa kan du antingen förlora eller dubbla. 

Kortutdelning

När insatsen är lagd delar dealern ut kort på borden. Först får du ett kort öppet som alla andra kan se och sedan får dealern ett kort som alla kan se. Ett andra kort ges till dig som även det kan ses av de andra. Dealern får sitt andra kort men till skillnad från de andra korten som delas ut placeras det med baksidan uppåt. Det finns olika varianter av blackjack och i vissa versioner får dealern tjuvkika på kortet. 

Din tur

Nu är det din tur och du ska välja mellan att stanna eller ta ett nytt kort. Väljer du stanna vänds dealerns kort upp och en utvärdering av vem som fick bäst hand görs. Antingen vinner du, förlorar du eller så blir det oavgjort. Blir det oavgjort betalades insatsen tillbaka. 

Väljer du däremot att ta ett nytt kort, kommer det att placeras bredvid dina andra kort på bordet. Blir inte värdet över 21, får du chansen att göra ett nytt val.

Dubbel och split

Dubbla innebär att du lägger en lika stor insats som din grundinsats är. Du får ett kort till och får möjligheten att förbättra din hand. Med dubbling kan du vinna dubbla din insats men samtidigt riskerar du att förlora dubbelt, 

Spit innebär att du har två kort med lika värde. Du kan öka dina chanser att exempelvis dela på två åttor. Du ska lägga en insats som är lika stor som din grundinsats. Du får nya kort toll dina grundkort.