“Ekonomibyrån” är en ny satsning från SVT för att lyfta ämnen och belysa olika aspekter ur ett ekonomiskt perspektiv. Ekonomijournalisten Carolina Neurath bjuder in ekonomiexperter till samtal kring ekonomin som påverkar oss alla i vårt vardagliga liv. 

SVT satsar nu stort på sitt nya program “Ekonomibyrån” där programledaren och ekonomijournalisten Carolina Neurath samtalar med olika experter inom samhälle, politik och näringsliv. Programmet berör ämnen som till exempel världshandeln, bostadsmarknaden, kryptovalutor, börsen. Samt lyfter frågor som berör privat och hushållsekonomin som exempelvis höjda räntor på bolån, möjligheter till att spara pengar genom att samla lån eller att investera pengar för framtida pension. 

Det finns många olika typer av ekonomier och ekonomiska system, till exempel företagsekonomi, privatekonomi, planekonomi (statligt styrd ekonomi) och marknadsekonomi (ett ekonomisystem som styrs av utbud och efterfrågan). 

Ekonomin är ett samtalsämne som aldrig går ur tiden och som berör oss alla. 

Under senaste tiden har allt fler börjat intressera sig för att se över sin ekonomi.

SVT lägger därför extra fokus på ett ekonomiprogram som engagerar och utbildar tittarna inom privatekonomi. Flera ekonomiexperter som bjuds in till SVT:s studion för att medverka i programmet “Ekonomibyrån” förklarar tydligt och lättförståeligt. Tillsammans med programledaren Carolina Neurath diskuteras olika frågeställningar och händelser som tar avstamp i de trender som vi idag ser och står inför ekonomiskt. 

I och med energibristen och den höjda elkostnaden, dyrare drivmedelspriser och höjda räntor på lån har allt fler behövt se över sina kostnader. I takt med att sverige blir allt mer sammankopplad med andra länder i vår omvärlden påverkas även vår ekonomi av andra länders politiska beslut eller händelser. Detta tas bland annat upp i programmet kring samhällsekonomi och hur den påverkar oss.

Om programledaren

Carolina Neurath är en hyllad ekonomijournalist, programledare och författare. Hon har bland annat tilldelats Stora journalistpriset och Guldspaden för arbetet hon gjort för att få revisionsbranschen att betala in rätt skatt och synliggjort bankernas bolåneräntor. Hennes böcker är skönlitterära men huvudpersonen är ekonomijournalist och historierna utspelar sig i finansvärlden.

Ekonomibyrån visas i SVT2 på måndagar kl. 21:45-22:15. Programmet är tillgängligt på SVT Play kl.19:30 samma dag som det sänds.