Tech-företaget Apple annonserade under sommaren att man har skrivit ett kontrakt på 10 år med den amerikanska fotbollsligan Major League Soccer (MLS). Kontraktet innebär att Apple kommer sända ligans matcher via sin streamingtjänst TV+. Denna satsning ligger i linje med företagets vilja att sända mer sport och underhållning. 

Det blir allt vanligare att företag och streamingtjänster blir ett alternativ till traditionell TV när det gäller sportsändningar. Online bettingindustrin har satsat stora resurser på att skapa en stark digital närvaro vilket även innebär att man numera kan Streama matchen på Expekt vilket har blivit ett fullgott alternativ då både bilden och upplösningen är av bra kvalitet. 

MLS 

Major League Soccer är den amerikanska högsta ligan i fotboll och är kontrollerad av det amerikanska fotbollsförbundet. Ligan består av 28 lag och där tre av dessa finns i Kanada. Det har funnit ett flertal olika fotbollsligor i USA genom åren men samtliga har haft blandad framgång i konkurrens med landets stora sport som amerikanska fotboll (NFL), basket och motorsporter. MLS startades 1993 som ett sätt att väcka intresse inför VM 1994 som spelades i USA. Ligan hade till en början endast tio lag och kämpade med finansiella svårigheter. En rad regeländringar som underlättade för klubbarna att bli mer attraktiva ledde till att ligan idag både överlevt och sedermera frodas. MLS har idag ett publiksnitt på över 20 000, vilket placerar ligan på en imponerande fjärdeplats för publiksnitt bland amerikanska sporter. 

Apple och sport

Det amerikanska jätte företaget expanderar ständigt sin portfölj och är inte längre enbart ett tech företag som är verksamma inom databranschen. Apple grundades 1976 av den legendariske marknadsföraren Steve Jobs tillsammans med Steve Wozniak och Ronald Wayne. Apple och speciellt Steve Jobs hade en unik förmåga att förutse vilka behov människan skulle ha i framtid och anpassades sina produkter därefter. Idag är Apple mest kända för sin mobil- och datateknik som resulterat i produkter som Iphone och Ipod men företaget kommer även inom kort presentera nya stora satsningar, däribland en självkörande elbil. Apple är idag ett av världens absolut största företag med över 140 000 anställda över hela världen samt med en omsättning på cirka 270 miljarder amerikanska dollar.

Företagets avtal med MLS är ett steg in i sportens värld. Det kommer även betyda att sport konsumenter runt om i världen kommer ha möjlighet att se varje match utan avbrott i Apples streaming app TV+. Enligt Eddy Cue, Vice President för företagets tjänster, kommer satsningen förbättra upplevelsen för konsumenten då utbudet ständigt kommer vara tillgängligt på Internet. Att Apple väljer att göra denna satsning är både ett bevis på att företaget väljer att expandera in i sportens värld, samt den amerikanska fotbollsligans attraktionskraft. En utveckling som var svår att förutse endast för några år sedan. 

Storstjärnor i MLS

Under fotbollsligans 27 år har det kommit och gått ett flertal av världens bästa fotbollsspelare. Trots ligans status och ranking har man ofta attraherat storspelare som vill avsluta sina karriärer med ett sista äventyr genom att spela några år i USA. 

Den största stjärnan av de alla är den engelska fotboll giganten David Beckham som valde att spela i LA Galaxy mellan åren 2007 – 2012. Beckham kom direkt från Real Madrid och skördade stora framgångar i MLS både ur ett medialt intresse samt på planen. 

Zlatan Ibrahimovic tillhör en av världens absolut bästa fotbollsspelare de senaste 20 åren och hans framgångar fortsatte även i USA. Den svenske anfallaren spelade också för LA Galaxy och höjde statusen på ligan under de åren han var i landet. Många trodde att MLS skulle vara slutstationen för Zlatans karriär men svenskan spelar än idag för italienska Milan i Serie A.