När sport är som allra bäst så är det nästan som ett färdigt filmmanus. Sportens värld serverar drama, komedi, triumfer och motgångar. En klassisk underdogsaga fungerar alltid på den vita duken och det finns ingenting som kan konkurrera med sport när det gäller den typen av historier.

I den här artikeln ger vi tips på några av de allra bästa filmerna som hämtat inspiration från några av sporthistoriens mest fascinerande verkliga händelser. Dessa filmer är alla väl värda att streama.

Raging Bull 

Martin Scorseses film om boxaren Jake LaMotta (så klart spelad av Rober De Niro) var inte någon succé när den först gick upp på bioduken 1980. Men filmen har senare kommit att bli sedd inte bara som en av de bästa sportfilmerna någonsin utan som en klassiker i filmhistorien i stort. Filmen visar både de ljusa och mörka sidorna av proffsboxningen och LaMotta är en komplicerad karaktär som levde ett våldsamt liv både i och utanför ringen. Vi får följa alla kapitel i hans karriär, allt från hans rivalitet med Sugar Ray Leonard till hans involvering med den italienska maffian som tvingade honom att avsiktligen förlora i en uppmärksammad fixad match då maffian tjänade stora pengar på betting.

Det finns många modernare boxningsfilmer, såsom Cinderella Man, men vi har valt Raging Bull (eller Tjuren från Bronx som den heter på svenska) då det är en film alla film- och sportintresserade bör se minst en gång.

Eddie the Eagle

Precis som vi nämnde i inledningen så älskar alla en underdog. Få idrottare i sporthistorien har blivit så älskade i rollen såsom Michael ”Eddie the Eagle” Edwards. För dig som inte är bekant med Eddie så representerade han Storbritannien i backhoppning i vinter OS i Calgary 1988. Eddie var egentligen en medioker störtloppsåkare som drömde om att tävla i OS. När han upptäckte att Storbritannien inte deltagit i den olympiska backhoppningen sedan 1928 så bytte han sport 25 år gammal och lyckades kvala in till OS där han slutade på sista plats men blev en publikfavorit. Eddie spelas i filmen av Taron Egerton och den galet underhållande, och till skillnad från Eddie blev filmen baserad på hans osannolika karriär, en riktig framgång både hos kritiker och publik. 

A league of their own

Denna moderna klassiker från det tidiga 90-talet är Madonnas bästa roll på vita duken och tillsammans med Tom Hanks och Geena Davis berättar hon historien om den kortlivade baseballigan för damer som bildades under andra världskriget. Ligan var en av de första proffsligorna för amerikanska damer och i filmen får vi följa ligan, och speciellt laget Rockford Peaches, från starten 1943 fram till ligan lades på is 1954. 

Det är en både rolig och rörande film från en unik tid i sporthistorien. Filmen är fortfarande en av de framgångsrikaste sportfilmerna någonsin. 

I, Tonya

Om det finns ett ögonblick från konståkningshistorien som alla kommer ihåg så är det rivaliteten mellan Tonya Harding och Nancy Kerrigan som slutade med att Kerrigan misshandlades av Hardings exmake innan OS 1994. Filmen är något av hybrid mellan en sportfilm och ett kriminaldrama då vi i filmen får både Hardings och hennes exmakes version av vad som verkligen hände. Vi som publik måste bestämma oss för om vi ska tro att Harding verkligen inte var involverad i planerna mot Kerrigan. Det är en mästerlig dokumentär-film som är både tankeväckande och rolig. 

Margot Robbie är mästerlig i titelrollen som en idrottare som är beredd att göra vad som helst för ett OS-guld. Filmen slår en balans i att skildra en moraliskt tvivelaktig karaktär på ett sätt som både får oss att tycka om henne samtidigt som vi vet att vi inte kan lita på henne.

King Richard

King Richard är en unik film i att den berättar historien om tennissystrarna Serena och Venus Willams, men att den väljer att lägga fokus på deras far Richard. Filmen utforskar psykologin bakom en far som både älskar men samtidigt skoningslöst pressar sina döttrar för att deras talang inte ska gå förlorad. Will Smith är som vanligt sevärd i rollen som Richard Williams.  

The Damned United

Ingen lista med sportfilmer är komplett utan en riktigt bra fotbollsrulle. Vi har valt den intressanta filmen The Damned United. Det är ett härligt tidsdokument från 1970-talets Premier League. Vi får följa egensinnige Brian Clough som tar över som tränare för Leeds United efter att deras förre tränare, den prisade Don Revie, lämnat klubben för att bli landslagstränare. Det är en film som visar en okonventionell men brilliant tränare som vill göra allt på sitt sätt. Martin Sheen är briljant i huvudrollen och detta är en film som du kan se även med vänner som inte är stora fotbollsnördar.

By Jan

Related Post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *