Förberedelse och prevention är viktigt för att minimera potentiell skada om en brand skulle uppstå. Det går dock aldrig att förutse när en olyckan sker, följ därför de här stegen så du är väl rustad när elden och faran visar sig. 

Viktigt att veta inför en eventuell brand

Det är lät att glömma bort att det är röken som är farligast vid en brand. Det är viktigt att försöka undvika att andas in röken medan du utrymmer, kom därför ihåg att rök stiger uppåt, så du bör hålla dig lågt nere eller rentav krypa när du lämnar ditt hus vid en brand. Skydda dina luftvägar genom att täcka för med armvecket eller klädesplagg. Du måste också varna andra i din omgivning som kan vara ovetandes om branden. Glöm inte att stänga dörrar för att hindra att röken och branden inte sprider sig till andra rum. När du har varnat andra och själv är i säkerhet, ring SOS på 112 och följ instruktioner. För att kunna utrymma en eventuell brand på bästa möjliga sätt, se till att tillsammans med de boende ha en förutbestämd plan på hur ni ska utrymma huset och vart ni sedan ska samlas ute för att kunna räkna alla. Undvik att försätta dig själv i onödig fara

När olyckan väl är framme

Det finns utrustning alla bör ha hemma för att förebygga bränder och möjliggöra släckning vid ett tidigt skede. Se först och främst till att du har en fungerande brandvarnare. Testa sen också att den piper som den ska så att du kan sova i lugn och ro med vetskapen om att du har en pålitlig varnare som kommer väcka dig om det skulle behövas.

Om du upptäcker en brand i ett tidigt skede så kan du eventuellt släcka den själv. Se därför till att det finns brandsläckare tillgängliga på strategiska platser i huset. Det är också viktigt att hela familjen får lära sig hur man använder en brandsläckare.  Det finns flera sorters brandsläckare att välja mellan efter behov och plats. Utöver brandsläckare kan det vara bra att ha en brandfilt i köket för att t.ex kunna släcka eventuella lågor vid spisen.

Har du barn i familjen kan det vara väldigt bra att påminna de om brandsäkerhet och lära dem hur man använder brandsläckare och hur man larmar 112.

By Jan

Related Post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *