När det kommer till filmer kan man hävda optimala konstverket ofta är det som lämnar tittaren med något. Nog kan slötittande på serier ibland vara skönt när man inte applicerar hjärnan. Men när man efter att ha sett klart en film, kan känna en lite extra energi eller inspiration – det är då man vet att filmen är mer än bara underhållning.

Moneyball (2011)

I David Finchers basebolldrama om Oakland Athletics smått fantastiska återhämtning och vinnarräd under säsongen 2002 får tittaren uppleva en sann underdoghistoria. General managern Billy Beane hittar en lösning på lagets svaga form genom att använda sig av väldigt oortodoxa, och högst ifrågasatta, metoder för undervärderade värvningar på marknaden. Det helt sanna händelseförloppet som filmen baseras på säger väldigt mycket om vikten av att köpa smart inom sport och som man kan se idag genererar transfernyheter stort intresse online. Då framgångar på transfermarknaden ofta reflekteras på planen, har det visat sig vara värdefull information för att avgöra var man ska lägga sina bets. Med den enkla åtkomsten till information som klubbar idag har blir det dessutom svårare att hitta bra transferdeals före konkurrenterna.

sand, baseball, sport, field, game, green, soil, baseball field, close up, laces, sports, ball, macro photography, softball, sport venue

Källa: PxHere

I, Tonya (2017)

Det är inte sällan de stora sportutövarna kommer från svåra bakgrunder och lever ett trubbelliv vid sidan av sporten. Tonya Harding, som var urtypen av den talangfulla bråkmakaren, var under början av 90-talet en av världens bästa konståkerskor. Filmen handlar inte så mycket om konståkning som den handlar om livet, och går djupt in på relationen mellan Tonya Harding och Nancy Kerrigan, huvudpersonens motståndare i de nationella mästerskapen 1994. Den stora skandalen som ägde rum under mästerskapen, som kom att påverka båda utövarnas karriärer framöver, är en av filmens huvudpunkter. På många sätt betonas det att det är väldigt svårt att fly från sin bakgrund och tidigare liv.

Million Dollar Baby (2004)

En helt fiktiv berättelse om en vanlig person med en dröm om att bli boxare, som tvingas gå igenom eld och vatten för att lyckas. Maggie Fitzgerald är servitrisen som dyker upp på ett gym och menar att hon vill uppfylla den här drömmen. Hon får höra de vanliga negativa slagorden om att hon är “för gammal för att lyckas”, och alla andra ursäkter. Men till slut tar boxningstränaren, som spelas av Clint Eastwood, Maggie under sina vingar och därifrån börjar äventyret. Resan är så klart full av motgångar och lärdomar. Filmen är en riktig klassiker på alla sätt, och Hillary Swank vann en Oscar för sin roll som boxaren.

light, girl, photography, ring, microphone, darkness, hairstyle, boxer, audio, sports, body, midnight, gloves, beautiful girl, boxing pear, audio equipment, computer wallpaper, flash photography

Källa: PxHere

The Wrestler (2008)

Man har hört att amerikansk wrestling inte ska räknas som en sport, och det är helt sant att wrestlingen bygger på underhållning och skriptad dramatik. Men Darren Aronofskys indiedrama kan få många tvivlare att tänka om i det avseendet. Filmen ställer frågan om hur mycket som egentligen är fejk inom wrestling. Prövningarna som huvudpersonen behöver gå igenom för att försörja sig är nästan häpnadsväckande, och filmen gör det tydligt att wrestlingkarriären inte alltid är en dans på rosor. Den avdankade B-wrestlaren, som spelas av Mickey Rourke, har ett sådant driv att underhålla publiken att det bara kan beskrivas som rörande.

By Jan

Related Post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *