Streaming har tagit över hur vi konsumerar media. Enligt ett av Sveriges största telekombolag streamade 86 procent av alla hushåll olika serier, film och tv under 2019.
Streaming har blivit en självklar del av vår vardag och de flesta tänker nog inte på hur det faktiskt fungerar. Vi har därför tagit en närmare titt på vad streaming innebär och hur det kan utvecklas.
Streaming: Äldre än vad man tror
Trots att streaming mest är förknippat med interneteran är termen äldre än så. Faktum är att den började att användas när radion uppfanns i slutet av 1800-talet. Det hade då blivit möjligt att ”streama” ljud till radioapparater.
Streamingen vi använder i dag, det vill säga av tv, film och musik, sker via internet. När innehåll streamas spelas det upp i realtid via ett nätverk. Filen som spelas upp finns på ett datacenter. Den mottagande enheten, såsom en mobil eller dator, får endast se innehållet. Den tar inte emot filen. Om filen hade skickats till den mottagande enheten hade en nedladdning gjorts.
Streaming kan ske på två olika sätt. Det första är genom att en färdig fil spelas upp över nätverket, t.ex. från några av de populära streamingtjänsterna som Netflix, HBO Nordic och ViaPlay. Det andra kallas för live streaming. Det innebär att innehåll visas under tiden det spelas in. Detta är vanligt vid konserter, sportevenemang och nyhetsprogram.
Källa: Unsplash
Dagens live streaming är inte helt i realtid. Det kan finnas en fördröjning på några sekunder upp till minuter beroende på utrustning och bandbredd. Live streaming kräver generellt mer bandbredd än vanlig streaming.
Använda streaming för ”mining”
Den tekniska utvecklingen går hela tiden framåt och streamingen blir både smidigare och mindre påfrestande på hemnätverken. Det går däremot åt stora mängder data för att streama såväl musik som film. För att inte låta den gå till spillo har det börjat spekuleras om huruvida den kan komma till nytta på något annat sätt. Ett av förslagen är att det ska kunna användas för att framställa kryptovaluta.
Kryptovalutorna har vuxit i popularitet sedan 2008. Bitcoin är en av de största följt av alternativ som Ethereum och Ripple. Kryptovalutorna är än så länge inte vanliga betalmedel. De flesta väljer i stället att investera i kryptovaluta. Detta kan göras på två sätt: genom att spekulera på prisrörelserna med hjälp av CFD:er eller genom att köpa de digitala mynten. Dessa förvaras sedan i en digital plånbok.
Kryptovalutor som Bitcoin framställs på ett speciellt sätt. De ”bryts” ur en blockkedja, vilket är en teknik som kan användas till mer än kryptovalutor. För att bryta de digitala valutorna krävs det mängder med el och data. Detta är anledningen till att idéer om att försöka kombinera streaming och mining har uppstått. När någon streamar musik eller film hade en liten mängd kraft kunnat gå till utvinningen.
Källa: Unsplash
Kombinationen mining och streaming är än så länge bara en idé. Det är däremot ett bra exempel på hur streamingen kan utvecklas.
Streaming är inte raketforskning. Med en relativt enkel teknik får vi tillgång till nästan all form av media. Det kommer hela tiden förbättringar, och det återstår att se vad framtiden håller.