Idrottsstjärnor som blev skådespelare

Det är ganska vanligt att det görs film om idrottare när deras karriärer är över. De förväntas inte att själva bli skådespelare, eller? Faktum är att det finns ganska många exempel på före detta atleter som har bytt idrotten mot vita duken.

Vinnie Jones (fotboll)

Engelsmannen Vincent ”Vinnie” Jones är känd för sitt hårda yttre och han spelar ofta ”bad guy”. Hans debut kom i regissören Guy Ritchies första långfilm, Lock, Stock and Two Smoking Barrels. Framgången ledde till att han fick en liknande roll i uppföljaren Snatch. Efter den filmen blev han internationellt känd och han har sedan dess varit med i filmer som Mean Machine, X-men: The Last Stand, She’s the Man och Escape Plan.


Snatch finns att streama på Viaplay

Med en sådan framgångsrik skådespelarkarriär kan det vara svårt att tro att Vinnie en gång spelade fotboll i Premier League. Mellan 1992 och 1998 spelade han för klubbarna Chelsea och Wimbledon. Han spelade som mittfältare och hade en betydande roll i Chelsea redan dagen efter att han skrev under kontraktet. Hans start kan liknas med den Thiago Silva har haft i samma klubb. Enligt rapporter för sportspel på nätet har Silva hyllats av Chelseas tränare från dag ett. Oddset för att Chelsea slutar topp 4 i Premier League den här säsongen är 1.40.

Jason Statham (dykning)

Guy Ritchie verkar ha en grej för idrottsmän. I hans första två filmer, som nämns ovan, fanns även en annan före detta idrottsman. En av Vinnies närmaste vänner är Jason Statham. De spelade fotboll tillsammans i ungdomen, men Statham valde att fortsätta med en annan typ av sport. Han ville dyka och fick en plats i Storbritanniens nationella dykarlag. Han representerade landet i mästerskapet Commonwealth Games 1990.

Statham har blivit känd som en actionhjälte med komiska inslag. Han har haft betydande roller i filmserier som The Transporter, Expandables, Fast & Furious och många fler. I spinoff-filmen Hobbs & Shaw, som eventuellt kommer att få en uppföljare, hade han en av huvudrollerna tillsammans med en annan före detta idrottare.


Hobbs & Shaw finns på Netflix.

Dwayne ”The Rock” Johnson (wrestling)

Dwayne ”The Rock” Johnson har blivit något utav Hollywoods mys-actionhjälte. 2020 oppade han listan över bäst betalda, men innan dess hade en helt annan karriär.

Johnson började med att spela amerikansk fotboll i USA och Kanada. Därefter bytte han fotbollen till wrestling. Under åtta år tävlade han för World Wrestling Entertainment (tidigare Federation) och han anses vara en av tidernas bästa wrestlers.

Det är tack vare wrestlingen som han upptäcktes av Hollywood. Han är bland annat känd för sina stora muskler. Några av hans mest kända filmer är Jumanji 1 & 2, Mumien: Återkomsten, The Scorpion King, Fast & Furious-serien + spinoffs, Pain and Gain och serien Ballers. Han har även producerat och varit med i flera filmer som handlar om just wrestling.


Alla fem säsonger av Ballers finns på HBO Nordic.

Listan med atleter som blev skådespelare är mycket längre än så här. Varför inte lägga till Arnold Schwarzenegger, Terry Crews, Ronda Rousey och Burt Reynolds? Med lite efterforskning kommer man att märka att det är mer en regel än ett undantag att vissa atleter blir bra skådespelare. Och vi som publik klagar inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *