Allt om TV apparater

En TV-apparat som i folkmun förkortas till TV är en typ av media som är framtagen för att visa och ta emot television som i sitt tidigaste skede kallades för bildradio. Idag är en TV en självklar del av våra hem och vår vardag. TV är en stor del av den underhållning och information vi konsumerar. I den här artikeln får du veta allt om TVs historia och utveckling.

TV apparatens historia

Ordet TV är en förkortning av television som kommer från grekiskans tele som betyder avstånd eller fjärran och vision som betyder syn. Men själva TV mediet har sitt första ursprung från slutet av 1800-talet efter att man i många år har haft idéer kring att sända bilder från ett ställe till ett annat. I och med uppfinnandet av telegrafen år 1843 var det många som blev inspirerade till att forska och utveckla sättet att kunna överföra punkter över telegrafkablar. Det första genombrottet för TV-mediet skedde i samband med upptäckten av elektroner som gjorde det möjligt för forskare att enklare kunna förstå ljusets egenskaper. Det dröjde fram till 1908 som Arthur Korn, en tysk professor som bodde i Stockholm visade upp sin uppfinning som var ett telefotografi av skådespelaren Anna Larsson. Fotografiet överfördes via en telegraf från Politiken i Köpenhamn till Dagens nyheter i Stockholm.

Om det börjar bli dags att köpa en ny TV så kan det kännas överväldigande och svårt att hitta rätt. Utvecklingen har gått i ett rasande tempo och 2021 finns det fler olika TV apparater att köpa än någonsin tidigare. Sajten Testat.nu har tagit fram en riktigt bra guide till vilken som är den bästa smart TVn man kan köpa idag, t.ex. TV apparater med 4k eller 8k bild.

År 1926 demonstrerades det första halvmekaniska systemet av John Logie Baird. Demonstrationen skedde den 27 januari 1926 för en grupp vetenskapsmän och visade hur rörliga bilder kunde överföras mellan två våningar. År 1930 skedde den första sändningen i Sverige, då på Röda Kvarn i Stockholm.

De allra första TV-apparaterna var radioapparater som innehöll rör av neon och en snurrande skiva som gjorde det möjligt att visa en bild i rödskala. Bilden var ungefär lika stort som ett frimärke vilket är lite skillnad från våra tv-skärmar idag som kan visa sändningar för fulla arenor. Tekniken för att visa rörlig bild utvecklades och de första högupplösta sändningarna skedde år 1935 i Tyskland. Men då hade bara 22 utvalda tittare tillgång till sändningarna. Året därpå, 1936 skedde den första stora tv-sändningen som visade de olympiska spelen från Berlin.

Efter andra världskriget blev det allt viktigare med nyheter och det var då som TV-nyheter började att sändas. År 1953 kom den första färg-TV:n som togs fram av en av de största TV-bolagen i USA som heter CBS.

Men det dröjde fram till 1960-talet som TV-apparaten fick sin numera självklara plats i hemmen. Den första rusningen till att köpa hem TV-apparater i Sverige skedde år 1958 då många ville se världsmästerskapen. I USA var det för att följa nyheter och det amerikanska presidentvalet mellan John F. Kennedy och Richard Nixon.

De första modellerna av en TV-apparat kom i tjock-tv. Eftersom dessa innehöll katodstrålerör så krävdes det en tjockare och djupare bildskärm än vad vi är vana vid idag. Numera är tjock TV:n helt borta från marknaden och de TV-apparater som säljs är platt TV. De senaste åren har utvecklingen av TV-apparaterna gått så långt att de nya tv-apparaterna kallas för Smart TV.

Olika typer av TV-apparater

Med det går vi in mer på vilka sorts TV-apparater som finns. Men vi börjar med den numera utdöda tjock TV:n. Efter att TV-apparaten har funnits i folkhemmen sedan 50/60-talet så dröjde det ända fram till 2008 som tjock TV:n slutade att säljas på marknaden. Till en början fick man gå fram till TV-apparaten för att justera bild och volym, och så även för att byta kanaler när fler tv-kanaler kom. Den första fjärrkontrollen kom 1955.

Det dröjde fram till början av 2000-talet som TV-apparaten utvecklades till den typ av TV som de flesta har idag: platt TV. Innan dess bestod TV-apparaterna av bildrör vilket krävde att själva apparaten behövde vara tjockare. Men det ersattes med bildpunkter. Idag säljs TV-apparater i olika versioner:

LED
Dessa TV-apparater har en LED skärm vilket består av flytande kristaller som med hjälp av lysdioder lyser upp bakifrån. Dessa skärmar är tunna och har en låg energiförbrukning.

OLED
OLED står för Organic light emitting diode och sänder ut ljus med varje enskild pixel som finns i bildskärmen.

ULTRA HD, UHD och 4k
Dessa typer av TV-apparater gör det möjligt för dig att se dina favorit tv-program i en hög upplösning. Men alla TV-kanaler erbjuder inte en 4K upplösning vilket kan vara bra att ha med i beräkningen innan du investerar i en 4K tv.

Smart TV
En smart TV är ett samlingsbegrepp för den nya generationens TV-apparater. Det som skiljer en Smart tv från TV-apparatens tidigare versioner är att en Smart TV kan utökas med fler funktioner.
En del funktioner ingår vid köpet av en smart TV, medan andra funktioner kan användaren välja att ladda ner själv. Det görs genom att ladda ner appar till Smart TV:n. Apparna kan vara allt ifrån musikspelare, väder och nyhetsappar till sociala medier och streamingstjänster som HBO och Netflix. Strömmande av apparna sker via internetkoppling. Andra funktioner som en Smart TV kan ha är att du kan spara och spela in tv-program för att sedan se dem senare.

En del tv-apparater kan ha en inbyggd DVD spelare. Men även det är på väg bort eftersom de flesta streamar sina filmer och TV-serier via en streamingstjänst. De vanligaste märkena av TV-apparater är Samsung, LG, Sony, Philips, TCL och Panasonic.

Tillbehör

För att underlätta TV-tittandet så finns det en hel del produkter på marknaden. Här följer några exempel på vad som skulle kunna vara användbart för ditt TV-tittande:

Chromecast
En chromecast är en medieströmmningsenhet som är framtagen av Google. Strömmningen sker digitalt och det görs via nätet. Chromecasten kopplas till din TV-apparat via HDMI. Chromecasten kom i sin första version år 2013. Då kunde tv-tittaren välja bland tio applikationer. Idag är de flesta apparna och playkanaler kompatibla med chromecast. Med en chromecast kan du själv välja vad som ska spelas på din TV genom de olika mobilapplikationerna som går att ladda ner till din Smart TV. Behöver du en fjärrkontroll så går det bra att styra din Chromecast via mobiltelefonen eller surfplattan.

Apple TV
Den första versionen av Apple TV lanserades redan år 2007. En Apple tv är en mediespelare som gör det möjligt för användaren att strömma digitala mediefiler från appar eller direkt i webbläsaren Google Chrome som till exempel Itunes, Netflix och Youtube. En Apple TV fungerar lite som en digital videobutik där du via de appar som du laddat ner till din Apple TV kan välja vad som ska strömmas på din TV. För att kunna använda Apple TV behöver din TV-apparat den strömkabel som följer med vid köpet av Apple TV, tillgång till internet och en HDMI anslutning. Att styra din Apple TV görs via den medföljande fjärrkontrollen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *