Den som inte kan få nog av sport, men som vill se något mer verklighetsbaserat än sportfilm, har en uppsjö av dokumentärer att välja mellan. Sedan digitala medier och streamingtjänster slog igenom har dokumentären blivit den nya självbiografin och allt fler idrottare väljer att filmatisera sina karriärer.  

Tennisdokumentärer

Tennisfans kan hitta flera dokumentärer på de flesta populära streamingtjänster. Detta är ett bra sätt att tända gnistan inför mästerskap som Franska Öppna och Wimbledon. Dessa mästerskap har flertalet gånger vunnits av Roger Federer och Rafael Nadal. Sportspel oddsen i spelbolagens kategori med tennisnyheter har Nadal som favorit att vinna i Paris, vilket han har gjort tretton gånger tidigare. Oddset för att han vinner för fjortonde gången är 2.20. Federer är också med som favorit, men med oddset 17.00.

 

Den som är intresserad av rivaliteten mellan Nadal och Federer kan se dokumentären ”Strokes of Genius” på Apple TV. Den 1 timme och 37 minuter långa dokumentären skildrar de två giganternas långa rivalitet. Den utforskar den historiska Wimbledon-finalen mellan de två 2008 och flera tennisexperter och före detta spelare medverkar i dokumentären. Några av dessa är Björn Borg och Federers dubbelpartner Yves Allegro.

 

Streamcentrum.se

 

Andra omtyckta dokumentärer är ”Being Serena”, som producerades av HBO 2018. 2017 kom Amazon Primes ”Andy Murray: Resurfacing”. Det finns även äldre dokumentärer, som HBO:s ”McEnroe/Borg: Fire & Ice”.  

Fotbollsdokumentärer

Den som gillar fotboll behöver inte leta länge. Eftersom sporten är världens mest följda finns det massvis med dokumentärer som skildrar både upp- och nedgångar.

På Netflix finns dokumentärserien ”Sunderland ’Til I Die”. I den följer tittarna det engelska fotbollslaget och hur de smärtsamt åkte ur EFL Championship säsongen 17/18. Den har hyllats för att vara rå, ärlig och trots alla motgångar, hoppfull. Oavsett om man är en supporter eller inte, är det svårt att inte känna med klubbens spelare 

Vissa fotbollsspelare kan inte få nog av att medverka i dokumentärer. Fans kan heller inte få nog av att titta på dem. Det finns ett flertal dokumentärer med och om Sveriges megastjärna Zlatan Ibrahimovic. ”Den unge Zlatan” från 2015 finns på YouTube och SF Anytime. ”Ibrahimovic – Från Rosengård med mer än ett mål” finns på Apple TV och Discovery Plus. ”Zlatan – För Sverige i tiden” och ”I Zlatans fotspår” finns på SVT Play”. 

Streamcentrum.se 

På SVT Play finns hundratals sportdokumentärer och flertalet fotbollsdokumentärer. Bland annat finns ”Blågula drömmar”, ”Diego Maradona 1960-2020” och ”Det vackra spelet: Stora fotbollsdrömmar & stora affärer”. 

Fler sportdokumentärer

Det finns mängder med sportdokumentärer som skildrar mästerskap, lag och tränare. Viaplay, C More, SVT, Netflix, HBO och Disney+ har ett omfattande sportutbud. Det finns dokumentärer om amerikansk fotboll, basket, golf, vintersporter, extremsporter och friidrott. Netflix dokumentär ”The Last Dance”, som handlade om basketlaget Chicago Bulls och spelare som Michael Jordan och Dennis Rodman, hyllades och utsågs till årets bästa sportdokumentär 2020. Andra dokumentärer som har fascinerat tittare är HBO:s ”What’s My Name: Muhammad Ali” och ”Free Solo”, om friklättraren Alex Honnold, som finns på Viaplay. 

Streamcentrum.se 

Sportdokumentärer är en kategori som lockar tittare oavsett om de är intresserade av den skildrade sporten eller inte. Det är något särskilt med att följa en idrottsstjärnas karriär eller liv, och det kan vara lika fascinerande som inspirerande.

By Felix

Related Post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *