Så kommer 2020 påverka framtidens sport och betting

Det har varit ett annorlunda år på många plan, inte minst för sporten. Årets pandemi har satt krokben på världens sportevenemang och klubbar över hela världen går på knäna, när matcher fått ställas in eller spelas inför tomma läktare. Fotbolls-EM, som skulle inledas den 1 juni i år, flyttas fram till 2021. Frågan är om detta är vår nya verklighet och hur sporten kommer att se ut i framtiden.

För alla som älskar sport och uppskattar att följa matcher och idrottsevenemang på plats eller framför skärmen har detta onekligen varit ett märkligt år. Redan i mars stod det klart att flertalet sportevenemang ställdes in eller flyttades fram. Den 12 juni skulle fotbolls-EM gå av stapeln med matcher i fler europeiska städer, men redan i mars bestämdes att evenemanget flyttas fram till 2021. Detta får till effekt att fotbolls-EM för damer 2021 också kommer att flyttas fram. Även de Olympiska spelen, som skulle ägt rum i Tokyo 24 juli till 9 augusti fick stryka på foten, och flyttas fram till nästa sommar. Också det allsvenska spelet och spelet för de europeiska ligorna flyttades fram. Allsvenskan startade den 14 juni istället för den 5 april, och pågick till den 8 november då Malmö FF tog sin 21 SM-guld.

Hård smäll för klubbarna

Till skillnad från tidigare år har de allsvenska matcherna fått spelas inför tomma läktare, vilket medfört en hård ekonomisk smäll för klubbarna. Enligt statistik från SCB, har många klubbar förlorat 20 procent av sina intäkter. Om man jämför med förra året, där 20 procent av intäkterna kom från matchpublik. Detta innebär att klubbarna tillsammans förlorat hundratals miljoner kronor. Samma bistra verklighet kan skönjas hos klubbar över hela världen. 

Även för fans och supportrar innebär årets missade arenamatcher ett hårt slag. Inget slår känslan av att se en match på plats från läktaren. Fördelen är att vi via olika streamingtjänster ändå har tillgång till matcherna. Livestreaming har kraftigt ökat i popularitet under året som gått. Enligt streamingtjänsten Twitch ökade antalet visningstimmar med 56 procent från första till andra kvartalet i år. Det gäller streaming inom musik, underhållning och inte minst sport. Det har dessutom fortfarande varit möjligt att utföra betting på matcher, trots tomma läktare, och live odds har man kunnat följa som vanligt via olika bettingsajter. 

Enligt studier verkar folk utföra betting i samma utsträckning som tidigare år, inget visar på att det minskat. Något som däremot ökat under året är online spel och nätcasino, där folk lägger betydligt mer tid och pengar. Mer hemmatid och krav på social distansering har lett till att folk lockas mer till aktiviteter online. Spelberoendet hos personer i de värsta riskgrupperna har ökat rejält, vilket fick regeringen att ta i med hårdhandskarna i juni och införde allt hårdare spelrestriktioner. De nya tillfälliga reglerna innebär att spelare kommer att ha en obligatorisk insättningsgräns på 5000 kronor och spelbolagen får erbjuda bonusar på högst 100 kronor. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi ville till en början att dessa nya regler skulle gälla allt spel online, men till slut valde man att exkludera både hästsport och sportbetting.

Utökade streamingtjänster kan rädda klubbarna

I nuläget är det ingen som kan sia om framtiden, och vi vet inte om årets uppskjutna sportevenemang verkligen kommer att kunna genomföras nästa år. Men vi kan misstänka att vi numera upplever en ny verklighet. Och vi kan nog vara säkra på att streamade matcher och events är det nya normala. Ett sätt för idrottsföreningar att fortsättningsvis kunna generera intäkter om den fysiska publiken skulle utebli, är genom olika föreningsspecifika streamingtjänster. Ett företag har som idé att samla en viss idrottsförenings alla lag under en och samma kanal och därifrån streama alla föreningens matcher. Detta skulle vara ett smidigt sätt för alla Sveriges idrottsföreningar att fortsättningsvis få in pengar, samtidigt som supportrarna kan följa även mindre idrottsevenemang hemifrån. Tekniken har varit efterfrågad länge, men behovet har nått nya nivåer under årets bistra verklighet.

 

Explosion för e-sporten

Även marknaden för e-sport har vuxit explosionsartat under året som gått. Numera tittar 495 miljoner människor regelbundet på olika e-sport-events, och mängden tittare har vuxit med 11,7 procent under året, enligt en studie från Newzoo och Paypal. Branschen beräknas omsätta cirka 8,5 miljarder kronor detta år, och inget tyder på att denna nya trend kommer att sakta ned. Man har sett att ju starkare ett lands restriktioner varit, desto mer har folk tittat på e-sport. Numera finns det även möjlighet till betting på e-sport, något som vi garanterat kommer att se mer av i framtiden. 

På det stora hela kan man konstatera att årets pandemi har gjort oss mer digitala än någonsin tidigare. Sporten har allt mer flyttat in på internet, och vi blir allt mer vana att följa matcher, evenemang och live odds via våra skärmar. De idrottsklubbar och föreningar som vill hänga med i den nya verkligheten måste snabbt ställa om sig. För årets pandemiår ger oss troligtvis en glimt av det nya normala.

By Jan

Related Post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *