Bild av Gage Skidmore
Bild av Gage Skidmore

Du kanske har sett honom klädd i djurhudar som Fred Flintstone, som Vietnamkrigsveteran i Big Lebowski, eller som skojfrisk familjefar i Roseanne; men oavsett i vilken skepnad John Goodman dyker upp i rutan kan du vara säker på en sak – du kommer att ha kul.

Skådespelaren är känd för sin oerhörda bredd, och hans mångsidiga talang innebär att han kan smälta in i vilken personlighet han än väljer, må det vara en stenåldersmänniska eller en mentalt instabil krigsveteran.

Så om du är ute efter en film att titta på, presenterar vi här 6 underskattade John Goodman-rullar som kommer att göra dig glad ett par timmar.

Inside Llewyn Davis

Den här snillrikt konstruerade skrönan från bröderna Coen följer en folksångare i 1960-talets Greenwich Village, en tid och en plats för stora omvälvningar i musikhistorien. Llewyn Davis, vars persona baseras på den legendariska artisten Dave Van Ronk, är en helt lysande gitarrist och en fena på att göra folk upprörda.

Han snubblar från den ena katastrofen till nästa, och det hela börjar med att han får stryk utanför en nattklubb och sedan gör sin kompis flickvän gravid. Så småningom befinner han sig på väg till Chicago, tillsammans med jazzmogulen Roland Turner, som är lysande gestaltad av Goodman. På resan levererar Goodman några riktigt dräpande repliker som driver med Llewyns musikaliska talang, hans bakgrund och slutligen hans döda bästa vän.

Resultatet? En oerhört underhållande scen mellan två karaktärer som visar Goodman i sitt absoluta esse. 

Barton Fink

En annan kanonrulle från bröderna Coen där vi får se Goodman i rollen som Charlie, en godmodig säljare som blir vän med huvudkaraktären Fink i 1940-talets Hollywood. Deras vänskap dominerar filmen och sätter tonen för en berättelse fylld av såväl komedi som skräck i takt med att Charlies sanna natur blottläggs.

Bröderna Coen avslöjade att de skapade Charlies karaktär med Goodman i åtanke, någon med en jovial framtoning och en förmåga att leverera en rejäl vändning i slutet av filmen. Ett stort mysterium är varför Goodman inte nominerades till en Oscar för sin roll, istället för skådiskollegan Michael Lerner.

Barton Fink bjuder på en märklig, smått oroande berättelse, men Goodmans talang för mångsidighet lyser igenom, och hjälper till att göra filmen till en av bröderna Coens bästa.

The Artist

Michel Hazanavicious The Artist vann en räcka Oscars-statyetter, inklusive priserna för bästa film och bästa regissör, och Goodman hade stor betydelse för filmens framgångar. Hans porträttering av studiobossen Al Zimmer fångar tidens anda helt perfekt; en tid av fetlagda chefer och kämpande skådespelare.

Goodmans överväldigande personlighet och knivskarpa färdigheter som skådespelare väckte karaktären till liv i denna tysta komedi. Det är inte många skådespelare som klarar av ett framträdande av den här kalibern utan dialog, men han grejar det.

Jean Dujardin är också helt lysande som en stumfilmsstjärna vars karriär är på väg att ta slut i upptakten av ljudfilmseran. Ett måste för alla filmälskare.

The Gambler

Goodmans förmåga att förmedla flera lager av en karaktärs personlighet lyser igenom i den här nyinspelningen av gamblingklassikern från 1974. 

I den här filmen ger han Jim, en lärare med allvarliga symptom på problemspelande, några faderliga råd om hur han ska förändra sitt liv, för att i nästa stund hota med att mörda hela hans familj. Många skådespelare skulle förmodligen ha svårt att leverera två olika sidor av en karaktär inom bara några sekunder, men det sköter Goodman galant.

Medan Jim kämpar mot ett gripande klimax där han måste vinna tillbaka pengarna han är skyldig, är Goodmans karaktär där i bakgrunden, osande av både fara och medmänsklighet när filmen når sin upplösning.

Argo

En del filmer lyckas kombinera komedi med nervkittlande spänning. Ben Afflecks Argo är en av dem. 

Handlingen kretsar kring räddningen av sex amerikanska gisslan i Teheran, som orkestreras av Afflecks CIA-agent, Tony Mendez. För att avleda uppmärksamheten från uppdraget, tar han hjälp från en Hollywood-producent (Allan Arkin) och en maskör (Goodman). Deras uppgift? Att skapa ett falskt sci-fi-äventyr i staden som täckmantel för räddningsoperationen.

Baserad på en otrolig sann historia, lyser kemin mellan Goodman och Arkin igenom medan paret försöker ro i land med en nästan omöjlig uppgift på fientligt territorium. Goodman fick en SAG-utmärkelse för att återigen ha visat sin talang för humoristiska roller. 

Matinee

Filmen utspelar sig i det paranoida USA under Kubakrisen, och Goodman gestaltar den okände filmregissören Lawrence Woolsey som gillar att skrämma sin publik med farsartade skräckfilmer.

Han tar sin senaste filmskapelse ”Mant! en rulle om en kille som är hälften människa, hälften myra, till Florida Keys i ett försök att sälja in sin film till publiken där. Goodmans energi passar scenen perfekt, med flera riktigt roliga ögonblick för publiken längs vägen.

Filmen är utan tvekan underskattad och det pratas inte så mycket om Goodmans insats; men det är en film som garanterat slår an en sträng hos alla som älskar filmer om det klassiska Hollywood.

Vid sidan av de här sex filmerna har John Goodman också haft ett antal huvudroller, som i 10 Cloverfield Lane och The Blues Brothers-serien, vilka också är värda att se. Ge dem en chans och njut av Goodman när han är som allra bäst.

By Jan

Related Post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *