Nya regler i Big Brother 2020

Big Brother har gjort comeback i rutan. Efter en paus på några år valde produktionen att återinföra programmet, men med vissa förändringar i formatet. Då många deltagare drabbats av psykisk ohälsa tidigare år har man nu ändrat upplägget för att fokusera mer på tävling och mindre på intriger och falska spel. Nu kan även inbitna Big Brother-fans följa programmet från insidan genom ett exklusivt samarbete med Aftonbladet.

I början av året kunde alla landets Big Brother-fans jubla, då den populära realityserien gjorde comeback i rutan. Premiären var den 10 februari och programmet visas i skrivande stund i TV4, Sjuan och C More. Även Aftonbladet har hoppat på tåget och lanserar “Big Brother inifrån” genom ett samarbete med TV4. Där bjuds tittarna på exklusivt material inifrån produktionen. Den som vill se programmet online kan även streama det på TV4 Play och CMore.

Big Brother är tillbaka

Tolv deltagarna klev in i huset vid premiären den 10 februari. Därefter har ytterligare personer dykt upp. Foto: TV4

Big Brother är en klassiker i världen av realityserier. Idén med programmet är att genomföra ett socialt och psykologiskt experiment där deltagare får tillbringa upp till 100 dagar inne i ett hus utan kontakt med omvärlden. Genom åren har dock Big Brother kantats av skandaler och intriger. Programmet sändes för första gången i Sverige för tjugo år sedan och visades då i Kanal 5. Sedan dess har programmet sänts i flera olika kanaler under tio säsonger. Flera kända profiler startade sina karriärer inne i Big Brother-huset, exempelvis Carolina Gynning, Linda Thelenius (då Rosing) och Kitty Jutbring.

 

Nytt format för att skydda deltagarna

I år valde man att justera formatet en aning. Under tidigare säsonger var det vanligt att deltagarna drabbades av psykisk ohälsa i samband med sitt deltagande. Efter att man analyserat upplägget från tidigare år, har man nu valt att ändra systemet med slutna nomineringar, då dessa skapat intriger och lett till att personer ofta känt sig psykiskt nedbrutna efteråt. Man har inte kunnat veta vilka man kunnat lita på, vilket fått många att må dåligt. Speciellt eftersom man inte kunnat reda ut konflikter när det var förbjudet att berätta för de andra deltagarna vem man nominerat eller velat rösta ut. I denna säsong har man istället valt att fokusera på olika tävlingsmoment, som avgör vilka som får stanna kvar och vem som åker ut ur tävlingen. Deltagarna kan även vara med och välja genom nomineringar, men måste då motivera detta inför öppen ridå, vilket är tänkt att minska intrigmakeriet.

Nya regler i Big Brother 2020

Programmet sänds i ett nytt mer modernt hus i år. Foto: TV4

Trots det nya formatet har denna säsong drabbats av skandaler. Inte minst när deltagarna Kim Kamal och Isabel Pereira gjorde nazistiska uttalanden i ett livesamtal och därefter fick lämna huset. Även årets coronapandemi satte krokben på produktionen, där man tvingades informera deltagarna om läget i världen utanför. Man valde också att inte släppa in några nya deltagare, för att skydda personerna inne i huset.

Denna säsong av Big Brother pågår tills den 18 maj 2020. Då kronas vinnaren som får gå hem med en miljon kronor i vinstpengar.

Relaterade inlägg

Leave a Comment